Reklama

XVII Festiwal Korowaja Mielnickiego za nami

10 maja odbyła się siedemnasta już edycja Festiwalu Korowaja. Do tegorocznego konkursu zgłoszono 9 ciast.

Przypomnijmy - korowaj to tradycyjne, obrzędowe (weselne) pieczywo, rodzaj kołacza lub ciasta drożdżowego. Kiedyś na weselach zastępował dzisiejszy tort. W Polsce wypiekany był główne na Podlasiu, Lubelszczyźnie, Suwalszczyźnie i Mazowszu. Dlatego też mamy różnorodność jeśli chodzi o tradycję wypieku i elementy, które go zdobią. Na Podlasiu były to ptaszki, gąski, warkocze (kłosy zbóż) kwiatki szyszki, słońce, księżyc ale też gałązki szczęścia, na Mazowszu - łabędzie, warkocze, kwiatki, szyszki, gwiazdy, półksiężyce, koła (symbol obrączek). Na Lubelszczyźnie korowaj zdobiły ptaszki, róże, warkocze, przeważał prosty charakter. Natomiast jeśli chodzi o smak - w Podlaskim i Lubelskim do korowaja nie dodawano rodzynek, czy skórki pomarańczy.

Mielnicki korowaj w 2019 r został wpisany na listę produktów tradycyjnych w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj podlaskim.

Do tegorocznego konkursu zgłoszono 9 korowajów, w tym 4 zza Buga.

Ciasta oceniała komisja w składzie: Helena Szczygoł (artystka malarka, prowadzi prywatne muzeum etnograficzne oraz galerię Mielnicki Kuferek), Helena Datczuk (laureatka konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów na najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy Perła 2017 - za mielnicki korowaj weselny, oraz Perła 2024 za mielnickie korowajczyki; podtrzymuje tradycje wypieku korowaja w gminie Mielnik), Aleksandra Tobota (artystka rekodzielnik, właścicielka kawiarni Kafka na Polnej w Mielniku), Katarzyna Bajena, członek Zarządu Koła Gospodyń Wiejskich "Nadbużanki" w Mielniku), Maria Dziopak (artystka malarka z Warszawy), Julia Sznober (artystka malarka z Częstochowy) i Anna Szpura (kulturoznawca, od wielu lat prowadzi pracownię Kulinart, zajmuje się odtwarzaniem tradycji i zwyczajów kulinarnych wschodniej Polski, ekspert w programach telewizyjnych kuchni nadbużańskiej, tegoroczna stypendystka Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi Mistrz Uczeń - kulinaria korowaje).

Za I miejsce nagrodą był robot planetarny, II - minipiekarnik, III - przenośna płyta indukcyjna, za dwie nagrody wyróżnienia - maszynka do lodów.

Komisja zdecydowała, że I miejsce zajęła Maria Gunia z Gnojna, II - Lucyna Chromiec ze Starej Kornicy i III - Joanna Andrzejczuk z Boratyńca Ruskiego. Wyróżnienia przyznano Raisie Borkułak z Siemiatycz Stacji i Zofii Marczuk z Starej Kornicy. Upominki za udział otrzymały Maria Godun z Maćkowicz, Paulina Ogryzek z Jakówek, Zoja Mikołajuk z Wilanowa i Walentyna Zwierzyńska z Wilanowa.

Gratulujemy.

Organizatorem konkursu był Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Mielniku od kilkunastu lat organizuje Festiwal Korowaja Mielnickiego. W części artystycznej wystąpiły zespoły Nowina z Moszczony Królewskiej; Mielniczanie z Mielnika i Wrzosy z Wilanowa; obrzęd weselny „Wyjazd panny młodej z domu” zaprezentował zespół śpiewaczy Rodyna z Dubiażyna (po pokazie członkowie zespołu częstowali widzów korowajczykami i... napitkami;) po ogłoszeniu wyników i degustacji konkursowych wypieków odbył się koncert akordeonowy Henryka Mułenko i Aleksandra Pury, którzy zaprezentowali pieśni i przyśpiewki weselne.

Nowy Kurier sprawował patronat medialny nad wydarzeniem.

ak, fot. ak

Aktualizacja: 11/05/2025 17:19
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do