
Dominika Żulińska i Agata Kryńska z Technikum w Ciechanowcu to pierwsze zwyciężczynie szkolnych eliminacji w konkursie kulinarnym "Gotuj z klasą". Dwa dni później do etapu wojewódzkiego przeszły Julia Putkowska i Lena Grzyb uczennice Zespołu Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostrożanach.
17 lutego rozpoczęła się szósta edycja tego wydarzenia, skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych z województwa podlaskiego. W tym roku tematem przewodnim jest "Podlaskie inspiracje - Ziemniak, król polskiego stołu". Uczniowie, pracując w dwuosobowych zespołach, muszą przygotować dwudaniowe menu, składające się z pierogów jako przystawki oraz dania głównego. Obowiązkowe składniki, które muszą znaleźć się w potrawach, to ziemniaki, miód i kiszonki. Oprócz walorów smakowych jury ocenia także estetykę potraw oraz ich zgodność z regionalną tradycją kulinarną.
Pierwszą szkołą, która przystąpiła do rywalizacji, było Technikum im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Ciechanowcu. Uczennice klasy V - Dominika Żulińska i Agata Kryńska - zdobyły uznanie jury i awansowały do kolejnego etapu. Co dokładnie przygotowały? To pozostaje tajemnicą - szczegóły znają tylko członkowie komisji oceniającej. Organizatorzy nie zdradzają przepisów ani technik kulinarnych, aby zapewnić równe szanse wszystkim uczestnikom. Wiadomo jednak, że główną rolę odegrał ziemniak. Po ogłoszeniu wyników laureatki nie kryły swojej radości.
- Rywalizacja była bardzo zacięta. Cieszymy się, że zakwalifikowałyśmy się do dalszego etapu, zwłaszcza że nasza szkoła bierze udział w konkursie po raz pierwszy. To dla nas wspaniała okazja do zdobycia doświadczenia, szczególnie że w tym roku kończymy szkołę. Mam nadzieję, że zakończymy ją z przytupem i poradzimy sobie również w kolejnych etapach - mówiła Agata Kryńska. - Bardzo podoba mi się formuła konkursu oraz możliwość nauki od doświadczonych kucharzy. Nawet jeśli nie uda nam się przejść dalej, wyniesiemy z tego wydarzenia cenne lekcje i wnioski - dodała.
- To było niesamowite przeżycie. Walka była naprawdę zacięta, ale nasze dania wyszły świetnie. Cieszę się, że będziemy mogły reprezentować szkołę w finale. To duża szansa i cenne doświadczenie - podkreśliła Dominika Żulińska.
Dla ciechanowieckiej placówki był to debiut w konkursie, co tym bardziej podkreśla sukces uczennic i kadry.
- To była ogromna przyjemność uczestniczyć w wojewódzkim konkursie kulinarnym. Poziom był bardzo wysoki, a dania - znakomite. "Gotuj z klasą" to fantastyczna inicjatywa, która pozwala młodzieży rozwijać umiejętności, porównywać się z rówieśnikami i pielęgnować pasję do gotowania. Gratuluję organizatorom i wszystkim uczestnikom. Mam nadzieję, że za rok ponownie weźmiemy udział w tym wydarzeniu - nie kryła zadowolenia Katarzyna Rostkowska, zastępczyni dyrektora technikum w Ciechanowcu.
19 lutego, o wejście do etapu wojewódzkiego konkursu, rywalizowały trzy duety z Zespołu Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostrożanach. Decyzją komisji, w pracach której uczestniczył wicemarszałek Marek Malinowski, zwycięstwo przypadło Julii Putkowskiej i Lenie Grzyb.
Młodzież z ZSR w Ostrożanach już po raz szósty uczestniczy w konkursie Jak mówiła zastępczyni dyrektora Agnieszka Sętorek, uczniowie chętnie podejmują to wyzwanie.
- To jest bardzo dobra lekcja ich przyszłego zawodu: rozwijają swoje umiejętności, swoje pasje, warsztat zawodowy. Mamy nadzieję, że to doświadczenie, które zdobywają podczas konkursu, wpłynie na ich rozwój, jako przyszłych kucharzy - podkreślała.
Gratulujemy.
Organizatorem konkursu "Gotuj z klasą" jest Samorząd Województwa Podlaskiego, a nad jego przebiegiem czuwa Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP. Na tegoroczną edycję przeznaczono 80 tys. zł, a wydarzenie odbywa się pod patronatem Podlaskiego Kuratorium Oświaty.
W eliminacjach bierze udział 14 szkół z regionu, a ich uczniowie rywalizują o awans do etapu wojewódzkiego. Kolejne eliminacje szkół z naszego regionu: 25 lutego - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce, 26 lutego - Centrum Kształcenia Zawodowego w Wysokiem Mazowieckiem oraz Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem.
Zwycięzcy eliminacji szkolnych zmierzą się w finale wojewódzkim, który odbędzie się 28 marca. Nagrodą główną jest możliwość odbycia stażu w renomowanej restauracji.
podlaskie.eu, Anna Tyszkiewicz, oprac ak, fot: Technikum im. Pileckiego w Ciechanowcu i i ZSR Ostrożany
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie