Reklama

Ziołowe Nadbużańskie Spotkania w Ziołowym Zakątku

13 lipca zapraszamy na wyjątkowe letnie święto natury, tradycji i smaków, ale też na warsztaty, gdzie każdy to nie tylko nauka, ale głęboko poruszające doświadczenie – powrót do korzeni, zmysłowa podróż do świata zapomnianych rytuałów i darów ziemi.

CZEKA NA CIEBIE AŻ 6 NIEZWYKŁYCH WARSZTATÓW – możesz zapisać się na wybrane z nich przez formularze (liczba miejsc ograniczona!)

1. Wypiek tradycyjnego pieczywa obrzędowego na noc Kupały Zanurz się w starosłowiańską symbolikę chleba, wypiekanego z intencją – jako dar dla żywiołów, duchów natury i bliskich. Wspólnie przygotujemy ciasto z dodatkiem ziół, a na koniec – wspólna uczta z pachnącymi bochenkami, ciepłymi jeszcze od ognia.
Czas trwania: 4 godziny, warsztaty zaczynają się o godz. 13.00
ZAPISY: https://forms.gle/Y83nqGSC8ojm4TeV7

2. Od krowy do masła – domowe masło w tradycyjnej kierzance Doświadcz magii prostoty – zobacz, jak z mleka „prosto od krowy”
powstaje pachnące, kremowe masło. Poznasz także proces robienia zsiadłego mleka i twarogu. To warsztat, który przywołuje dzieciństwo, sielskie smaki i rozmowy o tym, dlaczego warto wrócić do lokalnych źródeł żywności.
Czas trwania: 1 godzina, warsztaty zaczynają się o godz. 14.00
ZAPISY: https://forms.gle/mWwLPA6LUywry5ea6

3. Zioła z certyfikatem – ekologia, normy i smaki Jakie zioła wybierać, by mieć pewność ich jakości i pochodzenia? Na tym warsztacie dowiesz się, czym różni się ziele ekologiczne od konwencjonalnego, jak czytać etykiety i rozpoznawać rzetelne certyfikaty. Zakończysz spotkanie aromatyczną degustacją – poczujesz różnicę!
Czas trwania: 45 minut, warsztaty zaczynają się o godz. 16.00
ZAPISY: https://forms.gle/uZnyfyDmLnYpkbRd9

4. Pszczeli skarb – miody i ich tajemnice Zanurz się w świat pszczół i ich złocistego skarbu. Poznasz różne rodzaje miodów i nauczysz się, jak odróżniać prawdziwy miód od sztucznego. Usłyszysz opowieści o pszczelarzach i ich nieocenionej roli w zachowaniu bioróżnorodności.
Czas trwania: 45 minut, warsztaty zaczynają się o godz. 15.00
ZAPISY: https://forms.gle/1zmuwXJ81Ty76vuY9

5. Podpłomyki na kuchni kaflowej – smak tradycji Powrót do smaków dzieciństwa i kuchni naszych prababek. Na gorącej płycie kaflowej wypieczesz własnoręcznie wyrabiane podpłomyki z mąki razowej, doprawione ziołową solą lub świeżym masłem z warsztatu mleczarskiego. Prosty skład – głęboki smak.
Czas trwania: 1,5 godziny, warsztaty zaczynają się o godz. 13.00
ZAPISY: https://forms.gle/9aWDRvfBLz7noRcQA

6. Moc nasion – warsztat tłoczenia oleju na zimno Zobacz na własne oczy proces tłoczenia oleju z lnu, konopi, orzechów czy rzepaku na ręcznej prasie. Poczuj aromat świeżo wytłoczonego oleju i poznaj jego zdrowotne właściwości. Usłysz opowieści o olejach w obrzędowości i dawnej kuchni – i skosztuj naturalnych smaków, których nie znajdziesz na półce supermarketu.
Czas trwania: 45 minut, warsztaty zaczynają się o godz. 18.00
ZAPISY: https://forms.gle/DEjLMVT9WHd2Dcki7

ZAPISY OBOWIĄZKOWE – przez formularze online
Liczba miejsc ograniczona – decyduje kolejność zgłoszeń!
Dodatkowe informacje: Ośrodek Edukacji Przyrodniczej
email: [email protected]
tel: 601 748 051

Przeżyj ten dzień z nami. Zanurz się w ziołowej opowieści, poczuj smak lokalnych tradycji i wróć do domu z głową pełną wiedzy, sercem pełnym spokoju i rękami pachnącymi chlebem.

 

Aktualizacja: 08/07/2025 21:04
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama
Reklama
Wróć do